באילו מקרים ניתן לקבל פטור מהיטל השבחה?
באילו מקרים ניתן לקבל פטור מהיטל השבחה? בתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה נקבעו מספר פטורים מהיטל השבחה, ביניהם נמנו הפטורים הבאים:
מחזיק במעמד של "בר רשות" מחוייב בתשלום לרמ"י עבור תוספות בניה (מעבר ל-375 מ"ר), עבור הסכמת רמ"י להעברת הזכויות, עבור פיצול מגרש ועוד, כמו כן הוא אינו רשאי להשכיר יח"ד או מבנים בנחלה וקיימת דרישה לרצף בין דורי (מותרים להתגורר בנחלה רק המחזיק, הוריו ובן ממשיך).
בשנים האחרונות קיבלה מועצת מקרקעי ישראל (הגוף הקובע את המדיניות הקרקעית לפיה ינוהלו מקרקעי ישראל) מספר החלטות המאפשרות למחזיק הנחלה לרכוש את מלוא הזכויות למגורים בבניה נמוכה (הקיימות והעתידיות) בחלקת המגורים תמורת תשלום דמי רכישה.
זאת ועוד, במקרה של מכירת הנחלה המוכר מחויב לרכוש את מלוא הזכויות למגורים בבניה נמוכה (הקיימות והעתידיות) בחלקת המגורים תמורת תשלום דמי רכישה, תשלום דמי הרכישה פוטר מתשלום דמי הסכמה לרמ"י עבור הסכמתם למכירת חלקת המגורים, יצויין כי עבור שטחי הנחלה שאינם חלקת המגורים רמ"י ממשיכה לגבות דמי הסכמה.
יודגש כי טרם רכישת הזכויות, באם קיים בנחלה שימוש שלא אושר ע"י רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) על המחזיק להסדיר את כל השימושים בתוך הנחלה וכן לשלם לרמ"י עבור כל תקופת השימוש.
במהלך חורף 2018 רמ"י החלה ליישם באופן מלא את החלטות אלו.
בנחלה בה בוצעה העברת זכויות החל מיום 1.1.1993 דמי הרכישה יעמדו על 20%.
באזורי עדיפות לאומית באוזר קו עימות ובאזור עוטף עזה יחולו הנחות אזור על תשלום דמי הרכישה.
אם שטח חלקת המגורים גדול מ-2.5 דונם והמחזיק מעוניין לרכוש גם את השטח הנוסף, התשלום על השטח הנוסף יעמוד על 91% משוויו.
רכישת הזכויות מבטלת את הדרישה לרצף בין דורי ומאפשרת מגורי כל אדם בנחלה ואף להשכיר יח"ד בנחלה.
רכישת הזכויות פוטרת את המחזיק מכל תשלום לרמ"י בגין כל בניה למגורים, בגין העברת זכויות ובגין פיצול מגרש.
סך דמי הרכישה הנדרשים על ידי רמ"י עלול להגיע לסכומים גבוהים מאוד, במקרה של קבלת דרישת תשלום דמי רכישה מרמ"י מומלץ להגיש השגה ראשונה על גובה דמי הרכישה.
ניסיון העבר מלמד כי באמצעות הגשת השגה המלווה בחוות דעת שמאית של שמאי המתמחה בתחום, ניתן להפחית מאות אלפי שקלים מתשלום דמי הרכישה, יצויין כי למשרדנו הצלחות רבות בתחום.
את ההשגה יש להגיש תוך 60 יום מתאריך קבלת דרישת התשלום ויש לצרף להשגה שומת מקרקעין הקובעת כי שווי זכויות הבניה למגורים נמוך מהשווי שנקבע על ידי רמ"י.
אם קיבלתם דרישת תשלום דמי רכישה פנו בהקדם האפשרי לשמאי מקרקעין המתמחה בתחום הנחלות במושבים ובהתנהלות מול רמ"י.
מומלץ לעיין גם במאמרינו בעניין נחלה חלקאית במושב להרחבת הידע בנושא.
באילו מקרים ניתן לקבל פטור מהיטל השבחה? בתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה נקבעו מספר פטורים מהיטל השבחה, ביניהם נמנו הפטורים הבאים:
במקרה של מספר נכסים המצויים על אותה חלקה יש להסדיר את הבעלות באמצעות רישום בית משותף או באמצעות הסכם שיתוף
ללא הסדרת הבעלות כאמור אזי הבעלות של כלל בעלי הנכסים שעל החלקה היא משותפת על כל החלקה, משמעות הדבר היא כי לכל בעלי הנכסים בחלקה זכות משותפת בכל נכס בחלקה דבר היוצר קשיים במכירה, משכון (נטילת הלוואת משכנתא מהבנק) ועוד.
קיבלתי דרישת תשלום היטל השבחה, האם יש מה לעשות? התשובה היא, כן! ניתן לערער על חיוב היטל ההשבחה בשלושה דרכים: לפנות לוועדה לתכנון ובניה ולבקש
המשרד פעיל מזה כעשרים וחמש שנים וצבר נסיון רב בהערכות שמאות נכסים בתחומים מגוונים כגון: מגורים, מסחר, מלונאות, תעשייה, מיסוי מקרקעין, הכנת טבלאות איזון, תמ"א, פינוי בינוי, עמידר, מושבים, משקים, הרחבות במושבים, הערכת חטיבות קרקע גדולות ועוד.
דוא"ל: [email protected]
נייד: 052-259-2924
רחובות: רח' יעקב 26
טלפון: 08-945-0323
פקס: 08-945-8242
גבעת שמואל: יוני נתניהו 32
טלפון: 03-546-3305
פקס: 03-546-3306
כתובת למשלוח דואר: רח' יעקב 26/5 רחובות